Kohua herättänyt moottoripyöräpoliisin takaa-ajovideo - Täyttyikö Poliisilaissa määritelty suhteellisuusperiaate?

MP Maailman uusimmassa numerossa tämä ja paljon muuta

Mitä sanoo lakimies, oliko moottoripyöräpoliisin toiminta Poliisilain mukaista vai vaarannettiinko takaa-ajolla tarpeettomasti sivullisten terveys ja jopa henki?

Lähiaikojen yksi eniten huomiota moottoripyöräilevässä väessä herättäneistä jutuista on ollut pakovideo viime kesältä. Parinkymmenen minuutin pituisessa takaa-ajovideossa moottoripyöräpoliisi ajaa takaa pakenevaa moottoripyöräilijää Helsingissä ja Espoossa.

MP Maailman uusimmassa numerossa (4/2017) lakimies Jukka Relander ottaa kantaa, oliko poliisin toiminta oikeutettua vai ylitettiinkö siinä Poliisilain määrittelemät valtuudet. Relander ilmoittaa videon katseltuaan omaksi näkemyksekseen, että tilanteessa vaarantui paitsi poliisin ja jahdattavien, myös sivullisten henki. Hän  esittääkin aiheellisen kysymyksen, että onko tilanteessa täyttynyt Poliisilaissakin määritelty suhteellisuusperiaate. 

Suhteellisuusperiaatteen mukaan "viranomaisten käyttämien keinojen ja niillä aiheutettavien haittojen on oltava oikeassa, puolustettavassa tai järkevässä suhteessa tavoiteltavaan päämäärään nähden. Se, mikä yksittäistapauksessa on oikea, puolustettava tai järkevä suhde, ratkaistaan kulloinkin yhteiskunnassa vallitsevien arvojen perusteella".

Rikollisuuden minimointiin puolestaan on käytettävissä kolme keinoa. 1. Sanktioankaruus 2. Sanktiovarmuus 3. Kohteen vaikeuttaminen. 

- Näistä ensimmäiseen voidaan vaikuttaa lainsäädännön keinoin, mutta oikeusvaltiossa tulee lakeja säätäessä muistaa tuo suhteellisuusperiaate, omenavarkaudesta ei voi määrätä elinkautista vaikka se olisikin omiaan vähentämään omenavarkauksia, toteaa Relander.

Lue uusimmasta MP Maailmasta lakimiehen arvio siitä, joutuuko takaa-ajon suorittanut poliisi käräjille.

Share |
© 2005-2016 Motorrad Nordic Ab