Hesketh, Paul Smart Ducati, Suomen ensimmäinen Agusta F4 - näe kaikki kerralla

Suomen Moottoripyörämuseon kausi alkoi perjantaina 21.4.
KUVA: Janne Huhtala
Hesketh

Suomen Moottoripyörämuseon sadan pyörän valikoimasta on vaihtunut 60 pyörää viime kauden jälkeen.

Moottoripyörämuseon perustaja Riku Routo ei ole levännyt laakereillaan talven aikana, vaan museon sadan pyörän valikoimaa on uusittu rankalla kädellä viime kauden jälkeen. Yksi ehdottomia vetonauloja on tiettävästi ensimmäinen Suomessa valmistettu moottoripyörä, jonka seppä Ilmari Niemi rakensi 1930-luvulla. Niemi osti vuonna 1925 Indianin ja ideoi sen perusteella miltä voisi suomalainen moottoripyörä näyttää. Vuonna 1933 Niemen moottoripyörälle jopa myönnettiin patentti, mutta valitettavasti malli ei edennyt sarjatuotantoon asti. Tämäkin pyörä on päätynyt museoon monen sattuman ja Roudon aktiivisuuden ansiosta.

Tänä vuonna museossa on näkyvästi esillä mm. 50-vuotispäiviään juhliva Honda Monkey. Myös italialaisilla ja japsipyörillä on omat osastonsa. Kaksipyörävetoinen Yamaha, Artsi Nyqvistin möhkö-Kawa Pernod-väreissä, Lordi Alexander Heskethin moottoripyörätehtaan 1000-kuutioinen Hesketh ja Huhtamäen veljesten käytössä ollut nelisylinterinen Henderson. Tässä vain muutama esimerkki museon ainutlaatuisesta valikoimasta.

Riku Roudolla on takataskussaan Huhtamäkien Hendersoniin liittyvä tarina. Makeistehtaan perustaneet veljekset kiersivät sivuvaunu-Hendersonilla ympäri Suomea myyntimatkoilla. Taktiikka oli sellainen, että moottoripyörä pysäytettiin vähän ennen kaupunkia, ja toinen veljeksistä kävi paikallisissa kaupoissa kyselemässä ”onko teillä niitä Huhtamäen makeisia”. Kauppiaat eivät tietysti olleet kuulleetkaan uudesta tuotteesta. Seuraavana päivänä toinen veljeksistä ajoi paikalle Hendersonilla tarjoten kauppiaille samoja makeisia, jolloin kauppiaat voivat vain todeta että ”niitä onkin kyselty”. Museon nelisylinterinen Henderson on jopa koko maailman mittakaavassa erittäin harvinainen moottoripyörämalli. 

Viime vuonna Moottoripyörämuseolla kirjattiin noin 50 000 kävijää. Se on TripAdvisorissa arvioitu Lahden kiinnostavimmaksi matkakohteeksi. Museo on avoinna kesäkaudella joka päivä. Sunnuntaisin ovet avataan klo 10 ja muina päivinä aamuyhdeksältä. Illalla asiakkaita palvellaan niin pitkään kuin tarvetta on, kuitenkin vähintään klo 19 asti. 

Suomen Moottoripyörämuseo ja Ace Corner

Veistämönkatu 1

LAHTI

    KUVA: Janne Huhtala
    Riku Routo
Share |
© 2005-2016 Motorrad Nordic Ab